Consensul este o chestiune de finete, dar in momente critice, manierele marilor coalitii pot sa nu mai fie la inaltime. O demonstreaza ministrul german de Finante Peer Steinbruck, noteaza Financial Times, care s-a dezlantuit impotriva producatorului finlandez de telefoane mobile Nokia, dupa anuntul de inchidere a unei fabrici din Germania si mutarea ei in Romania. Oficialul se refera la o practica de-a caravan capitalism.
Este un paradox, comenteaza Financial Times, ca Germania, unul dintre castigatorii din procesul de globalizare, sa fie una dintre sursele de epitete deloc magulitoare la adresa sursei bogatiei sale.
Germania nu e singura in acest val de intoleranta globala. In Franta, politicienii ameninta cu instalatorul polonez, in vreme ce in Statele Unite, in campania prezidentiala se flutura ideea sudului Mexicului care ii va lasa fara joburi pe americani, daca SUA semneaza Acordul Nord-American de Liber Schimb.
Multi germani au parut socati de anuntul celor de la Nokia de a muta fabrica de la Bochum, din vestul Germaniei, undeva in vestul Romaniei. Pe economisti insa, anuntul nu i-a luat prin surprindere. Majoritatea il vad ca pe un proces de adaptare necesar, dar dureros. Multi producatori de textile si electronice de consum s-au mutat din Germania in estul Europei, iar tendinta a continuat cu cei de la Nokia. In vremuri ca acestea insa, germanii au tendinta sa uite ca tara este un castigator deopotriva al globalizarii si extinderii UE, noteaza Financial Times.
Germania, cea mai mare natiune exportatoare a lumii, are nevoie de deschiderea pietelor, iar companiile germane beneficiaza si ele de pe urma mutarii locatiilor care regiuni cu costuri reduse. Nokia a respins apelul de a reveni asupra deciziei, dar a anuntat ca va plati compensatii generoase si pachete financiare normale de retragere, dupa inchiderea fabr