Ieri, Muzeul Brailei a fost gazda unui eveniment cultural intitulat "Patrimoniu - Colectii - Colectionari, Muzee. Medalion Nicolae Hartuche". Actiunea a fost posibila cu ajutorul Sectiilor de Arheologie si Istorie si a Liceului Teoretic "Nicolae Iorga". Pentru inceput, Stanica Pandrea, directorul adjunct al Muzeului Brailei a prezentat citeva date biografice despre cel care a fost Nicolae Hartuche.
Nicolae Hartuche s-a nascut la 01 ianuarie 1928 in comuna Tifesti din judetul Vrancea. Intre 1948-1952 a fost studentul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, specializindu-se ca arheolog cu unul dintre creatorii scolii romanesti de arheologie - profesorul Ion Nestor. La 01 octombrie 1954 a fost numit director al Muzeului Memorial "Hristo Botev" din Braila. Din acel an si pina in 1988, cu o scurta intrerupere, destinul sau a fost legat de existenta si evolutia institutiei muzeale brailene. In 1988 se pensioneaza, dar continua sa participe la campaniile de cercetare arheologica si, de asemenea, sa participe la manifestari stiintifice organizate de Muzeul Brailei. Continua si activitate publicistica, iar in anul 2002, reuseste sa-si vada realizat un vis - publicarea sitului arheologic Brailita. De altfel, profesorul si arheologul Nicolae Hartuche a condus Muzeul de Arheologie din Constanta si Muzeul de Istorie din Mangalia.
Apoi, drd. Viorel Stoian, arheolog la Muzeul Brailei, a prezentat citeva detalii despre santierele, descoperirile arheologice ale lui Nicolae Hartuche. La finele manifestarii, cei prezenti au putut viziona un film numit "Amintiri despre Muzeu" si un interviu care l-a avut ca protagonist principal pe Nicolae Hartuche.
Ieri, Muzeul Brailei a fost gazda unui eveniment cultural intitulat "Patrimoniu - Colectii - Colectionari, Muzee. Medalion Nicolae Hartuche". Actiunea a fost posibila cu ajutorul Sectiilor de Arh