» Dosarele magistratilor activi, livrate de CSM jurnalistilor, seamana cu niste CV-uri bine machiate, in care totul miroase frumos.
» Unii magistrati, politicieni si istorici considera ca, desi aceste dosare sunt confidentiale, ar fi utila publicarea lor, pentru a afla cat de integri sunt cei care fac dreptate in instante.
» De o lustratie care trebuia sa aiba loc cu 18 ani in urma nu mai poate fi vorba.
Consiliul superior al Magistraturii (CSM) are in mana toate dosarele profesionale ale magistratilor activi care pana in februarie 2005 mai lucrau in sistemul judiciar. Parchetul General si Ministerul Justitiei detin in arhive doar dosarele procurorilor, respectiv judecatorilor care au iesit din sistemul judiciar inainte de 2005. Dupa scandalul politic creat de informatiile iesite la iveala din dosarele profesionale ale Noricai Nicolai si Monicai Macovei, in numele interesului public, a urmat un val de cereri din partea jurnalistilor catre CSM pentru a afla trecutul profesional al unor magistrati care se afla inca in functie. Daca Parchetul General a pus la dispozitia presei doua dosare de aproape o suta de pagini fiecare, periate strict de datele personale ale celor doua personaje, la CSM interesul public a capatat dimensiuni mult mai mici – rezumate de tip CV ale magistratilor care inca taie si spanzura in Justitie. Nimic despre trecutul lor de dinainte de 1989, nici un amanunt despre eventualele sanctiuni.
Singurul despre care razbat indicii de pe vremea comunismului este fostul presedinte al CSM si actual membru plin al Consiliului, judecatorul Anton Pandrea. El si-a intrerupt cariera de magistrat (judecator in Bucuresti, intre anii 1972 si 1978), pentru a urma cursurile faimoasei Academii "stefan Gheorghiu" intre 1 martie 1978 si 31 ianuarie 1979. A doua zi dupa absolvire a fost numit atasat diplomatic al Ministeru