Am trecut in revista cele mai avantajoase solutii pentru un credit de nevoi personale cu maturitatea de 5 ani. Cel mai ieftin imprumut in lei are DAE de 13,8%, in euro de 13,3% iar pentru franci elvetieni de 11,1%.
Ati tot auzit ca este indicat sa va imprumutati in moneda in care va incasati veniturile. Daca in cazul unui credit ipotecar solutia e limpede - pana la scadenta Romania va adopta euro -, pentru un imprumut de nevoi personale cu maturitatea de 5 ani lucrurile nu sunt la fel de simple. Am incercat sa ierarhizam imprumuturile in lei, euro si franci elvetieni dupa DAE pentru a va usura alegerea, pornind de la o valoare a imprumuturilor de 20.000 lei (pentru moneda europeana ne-am limitat la 5.000 euro si am examinat solutiile de creditare pentru 10.000 franci elvetieni). Prima observatie este ca la varful celor trei clasamente costurile sunt asemanatoare.
Eliminand promotiile de sarbatori care expirau la sfarsitul lui decembrie si creditele la care banca impunea girant sau garantii reale, am ajuns la concluzia ca cel mai ieftin imprumut in lei are DAE de 13,8%. Pentru euro, am obtinut un DAE de 13,3% iar pentru franci elvetieni cea mai avantajoasa optiune continea un DAE de 11,1%.
In cazul imprumuturilor in valuta va trebui insa sa adaugati un cost suplimentar rezultat din schimbul valutar (daca nu aveti venituri in valuta respectiva), pe care il estimam la 1%. Tragand linie, cea mai avantajoasa solutie este creditul in lei si cel in franci elvetieni (atentie in acest caz si la riscul valutar!).
Desi pare mai ieftin, creditul in franci elvetieni este si cel mai profitabil pentru banci. Asta pentru ca pe pietele intenationale, Libor la 12 luni este de pilda de 2,9% pentru franci elvetieni in timp ce pentru imprumuturile in lei, BUBOR la 12 luni este 8,5%.
Oferte la puricat
Pentru imprumutul in lei, ce