Poluarea cauzeaza mutatii importante asupra spermei, care duc la o schimbare cu pana la 60% a structurii acesteia, releva un studiu efectuat de cercetatorii canadieni de la Departamentul de Sanatate din Otawa si preluat de BBC.
Testele s-au facut pe soareci, care au fost introdusi in custi cu aer contaminat din zonele urbane industriale, pe perioade de 3 si 10 saptamani.
Rozatoarele au respirat aerul de pe o autostrada din Hamilton, zona care a cunsocut o puternica industrializare si are un trafic foarte dens.
Custile au fost asezate la doi kilometri de fabrici si la un kilometru de autostrada. Alt grup de soareci a fost amplasat in aceeasi locatie si in aceleasi perioade, dar custile beneficiau de filtre care blocau patrunderea particulelor poluante si metalele grele intr-o proportie de 99%.
Acest grup nu a suferit niciun fel de mutatie a spermei sau a altor celule din corp. Studiul ADN al celorlalti soareci, care nu au respirat aerul filtrat, a aratat mutatii importante.
O echipa de cercetatori, coordonata de Carole Yauk, de la Universitatea McMaster, a concluzionat ca schimbarile in structura celulelor pot avea repercursiuni grave asupra stabilitatii genomului uman, mai exact asupra structurii genelor si a cromatinei (material genetic care nu este dispus in cromozomi).
Din aceasta cauza, cercetatorii spun ca este neaparata nevoie de mai multe studii in domeniu.
Mutatiile pot sa provina de la amestecul de produse chimice care se gasesc in aer, printre care se afla cele care provin de la arderea combustibililor fosili, care afecteaza milioane de persoane din toata lumea.
Alt studiu anterior dovedise scaderea procesului reproductiv la pasarile care populeaza lacurile apropiate de sosele.
Poluarea cauzeaza mutatii importante asupra spermei, care duc la o s