Economia globala intra intr-o dramatica faza de dezvoltare virtuala, arata studiul Going Global, aparut vineri, 18 ianuarie. Lucrarea este rodul colaborarii dintre organizatia The Tomorrow Project si Economic and Social Research Council (ESRC).
Dr Michael Moynagh si Richard Worsley, directorii The Tomorrow Project, arata ca, in viitor, din ce in ce mai multi oameni vor lucra in lumi virtuale precum Second Life.
Din ce in ce mai multe companii, precum IBM, sunt prezente in Second Life. Castigurile in Second Life pot fi convertite in bani reali, iar unii oameni deja isi dau adrese de Second Life pe cartile de vizita.
Probabil ca distinctia intre munca si distractie va fi destul de vaga, in viitor, dat fiind faptul ca jocurile virtuale au devenit sursa de venituri pentru foarte multi oameni. Se pare ca, in momentul de fata, peste 100.000 de chinezi isi castiga painea din jocuri on-line. Going Global estimeaza ca, in anii urmatori, din ce in ce mai multi oameni vor lucra full-time in lumi virtuale.
"n august 2007 cateva sute de mii de dolari din lumile virtuale au circulat zilnic intre diversi posesori" spune Michael Moynagh. "ite-ul si-a generat deja primul milionar in lumea reala - un dezvoltator chinez care acum are 60 de angajati full-time ce ii administreaza portofoliul in Second Life. Sa ne imaginam cum ar fi daca angajatii ar fi la fel de pasionati de munca lor ca jucatorii de jocurile lor pe calculator."
Dar lumile virtuale sunt doar un exemplu dintre activitatile si afacerile ce pot fi dezvoltate on-line si care pot determina o dezvoltare a economiei mai puternica decat cea din piata reala.
"In 10 ani de cand Internetul este deschis afacerilor, vanzarile on-line au atins aproape 25% din incasarile din productie in Statele Unite", mai spunea Moynagh.
The Tomorrow Project este o or