Le Monde: Sarbii voteaza intre ultranationalism si viitorul european
Presiunile Uniunii Europene si ale Statelor Unite in problema posibilei independente a provinciei Kosovo, au dominat campania electorala din Serbia, inaintea primului tur al unui scrutin prezidential cu final incert, scrie Le Monde.
Optiunea celor sase milioane de sarbi cu drept de vot, impartiti intre aspiratiile europene si dificultatile cotidiene ale unei tari in tranzitie economica, marcata de un deceniu de razboi, pare sa fie determinanta pentru viitorul tarii lor: riscul izolarii, sau continuarea unui drum haotic pana acum, spre Europa.
Viitorul Kosovo, provincie sarba aflat sub administratie internationala dupa 1999, influenteaza si structureaza scena politica, declara pentru Le Monde, un cercetator sarb in sociologie politica de la Universitatea din Belgrad. Specialistul constata ca problema a atras partidele catre dreapta, si a alimentat convingerea ca Uniunea Europeana e antisarba. Doi din trei sarbi se declara in favoarea intrarii in UE. Dar dupa ce majoritatea statelor europene s-au pronuntat in favoarea independentei Kosovo, iar Bruxelles-ul a amanat semnarea unui Acord de stabilizare si asociere, multi alegatori au sentimentul ca Serbia este supusa unei forme de santaj din partea celor 27.
Welt am Sonntag: Comisarul UE pentru Industrii sustine ca UE nu mai practica subventionarea companiilor
"Nokia ne-a oferit motiv sa reconsideram politica unui stat de subventionare. Nu are sens ca un stat sa plateasca subventii pentru a atrage companiile", declara in exclusivitate pentru Welt am Sonntag, comisarul european pentru Industrii, Guenter Verheugen. Anuntul companiei Nokia, de mutare a unei fabrici de la Bochum, in Germania, la Jucu, in Romania, a atras un val de critici din partea politicienilor, care acuza compania finlandeza ca a beneficiat d