Straşnic Domn a mai fost şi Cuza Vodă! El a făcut şcolile, el ne-a dat pământ şi tot el a surpat pătulele împărăteşti. Şi bine a făcut. Alexandru Ioan Cuza - Fondatorul României moderne
Straşnic Domn a mai fost şi Cuza Vodă! El a făcut şcolile, el ne-a dat pământ şi tot el a surpat pătulele împărăteşti. Şi bine a făcut.
Tot el a silit pe ciocoi să plătească bir şi să asculte de legi. “Tot Cuza-Vodă a unit ţărişoarele noastre. Pe Valahia cu Ţara Românească, de a făcut o ţară straşnică.
De nu era El... Cuza, săracu! A făcut multe bunătăţi pentru noi şi ne-a iubit, mai abitir ca un părinte. De nu era el, nu mai aveam noi azi pământ şi tot săraci era să murim!” (I.A. Condrea 1906).
Cum pedepsea Vodă-Cuza. “Îi plăcea disciplina. Într-o zi, domnitorul s-a uitat pe fereastra palatului, la gardă şi ce văzu? Un sublocotenent din gardă să furişă afară şi intră în cârciuma de peste drum. A luat un aldămaş şi începu să-i scrie: «Ieri sergent, azi sublocotenent»... «– Şi mâine soldat prost» – îi strigă Vodă, care-l urmărise”. (D. Teleor – Anecdote cu Vodă Cuza).
Cuza şi căluşarii. “Cuza Vodă era de-o bunătate de inimă! Mergea el odată pe jos prin Bucureşti, cum îi era obiceiul. Deodată, 12 căluşari îl înconjoară şi-ncep a juca şi a cânta. Când au sfârşit jocul, Cuza-Vodă dădu fiecăruia câte un galben”. (Gh. Popescu-Vânători 1909).
Zicători despre Cuza. Nu-i fi tu Cuza! – adică om mare. Parcă-i Vodă-Cuza: adică frumos, fudul, care nu se teme de nimeni.
Hora lui Cuza. “Frunză verde trei lalele/ De la Milcov mai la vale/ S-a-ntins o horă mare/ Că e zi de sărbătoare/ Iată-l pe Cuza călare/ Cum strigă în gura mare:/ Trageţi hora cu-nfocare
Din Carpaţi până la mare!/ Frunză verde mărgărit/ De când Cuza-i la domnit/ Avem pâine la dospit,/ Şi untură la prăjit./ Cuza Vodă să domnească,/ Oştirea să o mă