Furia declansata la nivel de politica, sindicate si angajati ai fabricii Nokia din Bochum, face valuri si in randul populatiei din Germania. In urma scandalului relocalizarii productiei Nokia din Germania in Romania, consumatorul german de telefonie mobila, solidar cu angajatii din Bochum aflati in prag de somaj, tinde sa saboteze cumpararea telefoanelor mobile ale firmei si se revolta impotriva asa-zisei „nestiinte” a propriilor politicieni.
Relocalizarea este considerata, de unii, „o obraznicie” si se contraataca, la nivel de consumator, cu o palma de imagine asupra marcii Nokia. Pe de alta parte, Nokia romaneasca e construita cu firme germane, iar guvernul federal isi vrea banii investiti pentru cercetare, inapoi de la concernul finlandez.
Nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase
Primele concedieri au avut deja loc, din randul angajatilor permanenti, dar si imprumutati de la firmele de intermedieri de forta de munca, relateaza Westfallische Rundschau, in editia sa de sambata.
Ca niciodata, toate partidele politice germane par a avea o pozitie solidara si evident populista, in scandalul Nokia. „Consternare si furie” consemneaza FAZ.net -Frankfurter Allgemeine Zeitung, in editia sa online.
Spre deosebire de alte anunturi de concedieri masive -cum a fost cazul din anii trecuti, al reducerilor de personal cu peste 32.000 de angajati, la Deutsche Telekom-, acesta a atins doua puncte foarte sensibile in perceptia germana: pericolul Est si tunul corporatist.
Mai pe sleau, estul Europei „ne fura locurile de munca”, iar companiile transnationale profita de banii investiti din bugetele nationale, pentru a-si lua apoi talpasita spre alte zari, cu profit si know-how imbunatatit, cu tot. Perdanti sunt somerii si, in parte, economia statului national. Firma bifeaza plus si Europa nu se amesteca, in