250 de mililitri de lapte aduce organismului 300 de miligrame de calciu
Calciul este un element chimic crucial pentru funcţionarea optimă a organismului uman. Una dintre cele mai cunoscute surse de calciu sunt produsele lactate ca iaurtul, brânza, caşcavalul şi, nu în ultimul rând, laptele. 250 de mililitri de lapte asigură organismului aproximativ 300 de miligrame de calciu.
În acelaşi timp, este necesar un consum de 500 de grame de brânză pentru a oferi corpului aceeaşi cantitate de calciu. Surprinzător, şi îngheţata este o sursă de calciu, susţin specialiştii. Din 250 de mililitri de îngeţată se obţin 194 de miligrame de calciu.â
Cei care nu tolerează lactoza sau, pur şi simplu nu suportă mirosul laptelui, îşi pot procura doza zilnică de calciu din produsele din soia şi din sucul de portocale. 250 de mililitri de suc de soia oferă 110 miligrame de calciu. În ceea ce priveşte sucul de portocale, 125 de mililitri oferă 110 miligrame de calciu.
În plus, sucul de portocale este şi o sursă de vitamina D. Calciul se poate obţine şi din surse mai puţin cunoscute cum este cazul fasolei şi al susanului. Anumite tipuri de fasole, de exemplu fasolea neagră, „aprovizionează” corpul cu 75 de miligrame de calciu la o porţie.
Avantajul fasolei este acela că este bogată în fibre şi are puţine grăsimi. Acest lucru îi permite corpului să asimileze foarte uşor calciul conţinut. În ceea ce priveşte susanul, un sfert de cană de seminţe de susan conţine 50 de miligrame de calciu.
Atunci când vine vorba de oasele de peşte, ele sunt neplăcute pentru că ne împiedică să mâncăm peştele într-un mod confortabil. Însă, oasele de peşte sunt o sursă imortantă de calciu. De aceea este recomandat să se consume aceste oase.
Nu toate oasele, ci oasele sardinelor şi a somonului conservat. Oricum, cei care preferă acest tip de mâncare consumă peştii conservaţi c