Produsele ecologice „made in Romania“ au preţuri peste cele europene. Sursa: Reuters
Produsele alimentare româneşti sunt bune de gustat, dar prea scumpe de cumpărat - aceasta a fost concluzia germanilor care au vizitat standul României din cadrul expoziţiei internaţionale de bunuri de consum „Săptămâna Verde“, ce are loc în această perioadă la Berlin. Vizitatorii s-au delectat cu delicatese variate, de la brânzeturi, şuncă de pasăre sau muşchi de vită la miere, gem de casă şi cozonac, toate produse în România şi prezentate sub eticheta “natural, fără conservanţi“.
O parte dintre reprezentanţii celor 13 firme sosite aici pentru a testa gusturile occidentalilor au fost dezamăgite de rezultatele vânzărilor din primele zile de târg. Ei se gândesc că vor trebui să se întoarcă cu mare parte din produse înapoi acasă sau să le dea gratis.
Scump, dom’le, scump!
Producătorii români spun că preţurile mărfurilor lor sunt cu peste 10% mai mari decât cele din Europa, dar nu pot schimba acest lucru. De exemplu, dacă 1,3 kilograme de brânză se vindea la standul românesc cu 10 euro, o bucată de 200 de grame de brânză grecească Feta poate fi cumpărată din supermarket cu circa un euro. „Am fost nevoiţi să facem investiţii foarte mari într-un timp foarte scurt pentru a putea comercializa produsele în Uniunea Europeană, după standardele impuse. Din această cauză, preţurile din România sunt aproape aceleaşi ca aici. Atunci când le ducem în alte ţări sunt mai scumpe însă, din cauza transportului şi a altor costuri“, spune Carmen Solomonescu, director adjunct la SC Lacto Solomonescu.
Şi specialităţile din carne sunt ceva mai piperate. „Marfa noastră are nevoie de multă muncă manuală, care este din ce în ce mai scumpă. Şi pentru că nici nu producem mult - circa o tonă pe zi, folosind doar ingrediente naturale, trebuie să ne aco