O pilula putin mai mare decat o capsula de ampicilina, care face peste 55.000 de fotografii in opt ore, este folosita pentru investigarea intestinului subtire si a colonului, arata Cotidianul in editia online de luni.
Pilula endscopica are aproximativ patru grame si se foloseste deja in centrele medicale de specialitate din tara pentru intestinul subtire, iar in mai putin de o luna, ea va fi folosita si pentru colon.
"Pilula endoscopica este mult mai eficienta si, spre deosebire de edoscopie, care presupune aparatura complicata, care, de multe ori, fiind foarte scumpa, nu se gaseste la un standard performant in toate spitalele, mecanismul pe baza caruia functioneaza este foarte simplu. In plus, procedura clasica este neplacuta pentru pacient, dureaza aproximativ trei ore si necesita anestezie generala", explica Anca Trifan, medic specialist gastroenterolog in cadrul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi.
Specialistii recomanda capsula electronica in cazul anemiilor necunoscute, atunci cand bolnavul are hemoragii puternice, in cazul bolilor cu localizare in intestinul subtire, al malabsorbtiilor intestinale si al durerilor abdominale a caror cauza nu este cunoscuta.
Pretul unei astfel de investigatii ajunge la aproximativ 700 de euro. "Fiind vorba despre o investigatie destul de costisitoare, Casele de Asigurari de Sanatate nu acopera, in mod normal, costurile", a declarat dr Anca Trifan.
Singura conditie in care un pacient poate beneficia de o investigatie gratuita cu ajutorul pilulei electronice este daca are indicatie de la medicul specialist ca nu exista o alta solutie pentru pacient.
O pilula putin mai mare decat o capsula de ampicilina, care face peste 55.000 de fotografii in opt ore, este folosita pentru investigarea intestinului subtire si a colonului, arata Cotid