Aceasta s-ar putea rezolva, crede Adrian Lupulescu, directorul de resurse umane la Dacia, dacă ar exista programe educaţionale de consiliere. Sursa: Mirabela Anghel
Tinerii şi-ar găsi mai repedeun loc de muncă pe măsurapregătirii lor dacă ar fideprinşi, încă din timpulşcolii, să ştie să se orientezepe piaţa muncii. Cel puţinaşa consideră directorul executiv deresurse umane la Dacia Group Renault,care are o experienţă de 27 de ani înresurse umane, dintre care 14 ani înpoziţii de top management.
Adrian Lupulescu spune că trebuiefăcut ceva pentru ca tinerii să nu maivină la târgurile de joburi cu teancul deCV-uri sub braţ şi să lase câte unul lafiecare masă. Ei trebuie să ştie concretce anume îşi doresc în viaţă, în carieră.
Tinerii au foarte multeoportunităţi
EVZ: Cum poate fi stopat fenomenulmigraţiei creierelor?
Adrian Lupulescu:Migraţia tinerilornu mai poate fi văzută ca o problemă,aşa cum era acum câţiva ani. De ce?Pentru că piaţa forţei de muncă dinRomânia a devenit şi devine din ce în cemai interesantă şi mai atrăgătoare. Dinpunct de vedere al ofertei de muncă, eucred că tinerii din ziua de azi au foartemulte oportunităţi. Acum câţiva anieram obişnuiţi să vorbim despre o migrarea creierelor, în special a tinerilorinformaticieni, sau a celor care seîndreptau spre tehnologii de vârf. Erauatraşi de joburi cu salarii frumoase. Însăastăzi pot să vă spun că mulţi dintre ceiplecaţi vor să se întoarcă, să lucreze înRomânia.
Cum vă explicaţi atunci faptul cămulţi tineri îşi găsesc destul de greujoburi pe măsura dorinţelor?
O cauză este calitatea actului educaţional. Şi mă refer aici la faptul că, lafinalizarea studiilor, tinerii sunt destulde dezorientaţi. Cred că problemaprincipală este lipsa de orientare dupăabsolvire.În opinia mea, în ziua de astăzi existăo ruptură care se adânceşte din ce înce m