Supa cu morcovi si arpacas
Ingrediente (pentru 4 portii): 3 morcovi, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 2 linguri ulei, 2 linguri faina, 150 g arpacas, 1 1/4 l supa de carne de vaca (gata preparata), putina sare, piper proaspat macinat, 100 g costita, patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: * Se lasa arpacasul sa se umfle in apa rece, circa 2 ore, se spala intr-o strecuratoare (tot cu apa rece) si se lasa sa se scurga bine. * Se curata ceapa si se toaca marunt, morcovii curatati se taie felii subtiri, usturoiul se preseaza, iar costita se taie fasii subtiri. * Se-ncinge uleiul intr-o oala si se rumenesc in el ceapa, usturoiul, morcovii si faina. Se sting cu supa de carne, se adauga arpacasul si se lasa sa fiarba la foc mic, pana ce s-au inmuiat zarzavatul si arpacasul. * Se sareaza si se pipereaza supa si inainte de a o servi se incorporeaza costita prajita si patrunjelul verde.
Peste cu sos de portocale si alune
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 fileuri de peste (cod, salau, merluciu) a 200 g, sare, piper, 200 g seminte de susan, 2 linguri ulei de masline. Pentru sos: 4 portocale, 1 ardei iute, 50 g unt, 4 linguri alune, 4 linguri gem de portocale.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se sareaza si se pipereaza fileurile de peste, se tavalesc prin semintele de susan si se prajesc bine pe ambele parti, in uleiul incins. Se dau apoi la cuptor si se lasa sa se patrunda circa 10 minute. * Pentru sos: se curata portocalele de coaja (pielita alba nu se indeparteaza) si se taie felii (zeama care se scurge se pune deoparte). Se curata ardeiul iute de seminte si nervuri si se taie marunt. * Se pune untul sa se incinga si se incalzesc in el - fara sa dea in clocot - feliile si zeama de portocala. Se adauga alunele nesarate si ardeiul iute, dupa care se incorporeaza gemul de portocale. * Se scot fileurile de pest