O finantare PHARE in valoare de peste 40.000 de euro a adus la standarde europene o mica firma de productie a mobilei. Compania si-a dublat capacitatea de productie si a angajat inca 20 de persoane.
Firma care produce mobila si a derulat un proiect PHARE de succes isi desfasoara activitatea in localitatea Mizil, din judetul Prahova. Patronul fabricii povesteste ca a demarat afacerea, cu sprijinul sotiei sale, in anul 1998.
La inceput, au avut 18 angajati si au muncit din greu sa obtina contracte de vanzare in strainatate. Initial, intreprinderea a realizat doar tapiterie de mobilier, structura de lemn provenind de la diferiti distribuitori. Pentru ca acestia majorau preturile foarte frecvent, a inceput sa devina din ce in ce mai greu pentru mica fabrica sa pastreze preturile de vanzare fixate deja cu clientii.
De aceea, familia Durbaca s-a hotarat sa-si extinda afacerea, infiintand si o sectie de tamplarie, unde sa poata realiza ei insisi structurile de lemn si celelalte componente necesare la fabricarea produselor. insa, pentru a-si pune planul in aplicare, aveau nevoie de bani. Un prieten le-a spus ca pot solicita o finantare nerambursabila in cadrul programului PHARE, iar cei doi intreprinzatori s-au decis sa incerce.
In septembrie 2000, ei au solicitat fonduri in valoare de 43.360 de euro pentru achizitiionarea de echipamente noi. Investitia din fonduri proprii se ridica la 29.190 de euro. Directorul fabricii considera ca, "pentru a-ti pastra clientii, este foarte important sa tii pasul cu tehnologia. De aceea, toate profiturile pe care le avem le reinvestim in echipament tehnologic”.
Totodata, prin contract, firma a angajat alte 20 de persoane, cu conditia de a le mentine contractele de munca pe o perioada de cel putin cinci ani. Ca urmare a programului, firma si-a dublat productia, exportand circa 600 de