Peste 74% dintre angajati sunt afectati de stres la sfarsitul programului de lucru, arata studiul "Balanta Work-Life", realizat de hr-romania.ro .
Doar 6,55% din respondenti sustin ca se simt relaxati dupa o zi de munca, in timp ce 19,21% sunt stresati tot timpul, iar efectele se resimt imediat in starea de sanatate. Mai bine de o treime dintre cei care se simt in permanenta stresati au suferit in ultimul an de o boala grava cauzata de nivelul ridicat de stres. Mai bine de jumatate dintre respondenti spun ca si-au neglijat starea de sanatate in favoarea activitatii de la locul de munca, venind la birou chiar daca erau bolnavi.
Mai mult decat atat, atunci cand angajatii s-au imbolnavit datorita stresului provocat de locul de munca si de responsabilitatile aferente acestuia, organizatia nu s-a implicat in sustinerea lor. Doar 16,22% din cazuri au primit suport din partea celor din compania pentru care lucreaza. Studiul mai arata ca managerii departamentelor de resurse umane, precum si sefii directi sunt atenti la problemele de sanatate ale angajatilor, in companiile cu un numar mai mare de 250 de angajati.
Majoritatea respondentilor petrec la locul de munca, in medie, incluzand si orele in afara programului de lucru, aproximativ 50-60 de ore pe saptamana, plus, in medie, o ora petrecuta pe drumul intre casa si locul de munca. Aproape 60% dintre respondenti au declarat ca petrec intre 20 si 50 de ore saptamanal alaturi de familie si doar 0,45% nu aloca decat o singura ora pe saptamanaa timpului petrecut alaturi de familie.
"In ultima perioada de timp, angajatii au inceput sa aloce vietii profesionale un loc din ce in ce mai important, neglijand treptat timpul alocat vietii private. Aceasta schimbare a comportamentului a adus la instalarea fenomenului denumit de specialisti 'dependenta de munca'. Balanta Work-Life tinde, in cazul