Anul trecut s-a deschis posibilitatea unor afaceri imobiliare extrem de profitabile, prin prevederile legislative care permiteau cadrelor medicale sa-si achizitioneze cabinetele in care lucrau, la preturi de zeci de ori mai mici decat ale pietei. Si asta fara ca, tot prin lege, sa se ia suficiente masuri de precautie pentru ca aceste spatii, vandute la pret de dumping, sa-si pastreze destinatia de cabinete medicale si dupa instrainare. Acum, dupa ce majoritatea acestor spatii, inclusiv in Timis, au fost vandute, Curtea Constitutionala da posibilitatea anularii acestor tranzactii. O comuna clujeana "desfiinteaza" Ordonanta Guvernului
Consiliul Local al comunei clujene Bontida a realizat ceea ce nicio unitate administrativa din tara nu a avut curaj sau inspiratie sa faca. Adica, a contestat in instanta Ordonanta Guvernului 110/2005 privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale cu destinatia de cabinete medicale, sustinand ca e... neconstitutionala. Motivarea acestei actiuni e una simpla si ingenioasa : "Actele normative criticate sunt neconstitutionale, deoarece o institutie publica, in speta Guvernul Romaniei, nu poate dispune de bunurile proprietate privata apartinand unei alte institutii publice".
In prima faza, Tribunalul Cluj i-a dat dreptate, spunand ca "actele normative in cauza contravin dreptului de proprietate privata a unitatilor administrativ teritoriale, iar aceasta incalcare nu este justificata de protectia constitutionala a dreptului la viata si sanatate, in conditiile in care asistenta medicala obligatorie poate fi desfasurata si in cadrul cabinetelor medicale proprietate publica". Mai mult, pana si Curtea Constitutionala i-a dat dreptate, in octombrie 2007 declarand ca Ordonanta Guvernului prin care se dispune vanzarea cabinetelor medicale "este neconstitutionala".
Cum preced