Politicienii germani îşi aruncă la gunoi telefoanele produse de finlandezi. Închiderea fabricii din Bochum a devenit subiect de discursuri populiste, numai bune în campania electorală. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Politicienii germani s-auhotărât să renunţe latelefoanele lor mobilemarca Nokia şi au făcutapel către toţi locuitorii Germanieipentru boicotarea aparatelorproduse de finlandezi. Reacţiavine ca urmare a deciziei Nokia dea închide fabrica din Germania, dela Bochum, care îi „va costa“ penemţi desfiinţarea a peste 2.300de locuri de muncă. Cea mai mareparte a producţiei de aici va fimutată în România, la fabrica dinJucu, lângă Cluj-Napoca.
Presa internaţională asociazăpoziţiile ferme şi populiste alepoliticienilor germani cu campaniaelectorală pentru alegerile regionaledin două landuri, scrutine cevor avea loc peste două săptămâni.
„În ceea ce mă priveşte, nu vamai fi un telefon mobil Nokia încasa mea“, a afirmat Kurt Beck,preşedintele Partidului Social Democrat,citat de AFP. „Nu-mi stăîn fire să chem la boicotarea unuiprodus. Dar pentru mine - şi fărăîndoială e cazul a numeroşi germani- numele Nokia nu mai sunăbine de o săptămână“, a mai spusBeck. Ministrul german al agriculturii,Horst Seehofer, a declarat căa trecut deja la o altă marcă detelefoane mobile.
Reacţii similare au avut şi alţioameni politici: cancelarul AngelaMerkel a calificat decizia Nokia dea închide fabrica de la Bochumdrept un boicot, în timp ce ministrulsocial-democrat al finanţelor,Peer Steinbrück, a denunţat„capitalismul nomad“.
Economiştii înţelegdecizia finlandezilor
„Anunţul Nokia nu este foartesurprinzător“, a spus ChristophSchmidt, preşedintele RWI Economicdin Essen, citat de „FinancialTimes“. În plus, analiştii dinpiaţă susţin că strategia Nokia estesimilară cu a multor alte companiicare produc textil