» La marginea municipiului Targu-Mures, "intre movile", cum se numeste locul strajuit de o padurice rara la doar 400 de metri de un drum judetean si la 1000 de metri distanta de perimetrul construit al orasului, exista singura statiune de cercetare-dezvoltare pentru cresterea animalelor de blana din Romania.
Ajunsa in pragul falimentului in urma cu cativa ani si propusa spre privatizare, statiunea a fost preluata de Romsilva, care i-a platit datoriile si a adus-o pe linia de plutire. Totusi, daca inainte de 1989 unitatea producea circa 8.000 de blanuri anual, in prezent productia este mult diminuata, insa perspectivele par a fi mult mai bune. Asta pentru ca Romsilva a pompat sume importante pentru investitii. Astfel ca, pe langa traditionalele blanuri de vulpe argintie, polara, nurca, dihor sau lup, din 2007 statiunea a inceput sa comercializeze si blanuri de chinchilla.
Daca te uiti din strada printre movilele de la granita ce desparte Targu-Mures de Livezeni, ai impresia ca locul unde candva se spune ca era crescatoria de vulpi este lasat in paragina. Apropiindu-te, vezi cum drumul de acces se ingusteaza sub presiunea unei constructii care pare sa devina o casa de lux, dar si din cauza unei fabrici de mobila. Toate acestea sunt ridicate pe terenuri care candva au apartinut Statiunii de cercetare-dezvoltare pentru cresterea animalelor de blana, unica de acest gen din Romania. Astfel, esti pe punctul de a crede ca cercetarea animalelor de blana este doar istorie. "In 1996-1997, pentru a supravietui, statiunea a fost nevoita sa vanda active", explica directorul economic al unitatii, Teodor Biscos, potrivit caruia atunci au fost vandute ferma de nutrii (unde s-a deschis o fabrica de mobila), tabacaria, dar si terenurile aferente acestora. In aceeasi perioada s-a ajuns in situatia ca efectivele-matca sa fie reduse la nivelul minim necesar pentru