Incertitudinile politice si perspectivele sumbre asupra ratei inflatiei si a deficitelor de cont curent alunga investitorii din Romania. In plus, criza americana adinceste scaderile, si asa destul de mari, ale pietelor financiare din Romania. Un euro costa ieri 3,7202 lei, aceasta fiind cea mai mare valoare din ultimii trei ani. Indicele general al Bursei din Bucuresti a pierdut ieri aproape 5% si consemneaza cea mai importanta scadere din ultimul an.
„Trendul acestor caderi este dat cu siguranta de fundamentele economice care se inrautatesc, iar amplitudinea crizei o dau evolutiile pietelor internationale“, apreciaza analistul economic Liviu Voinea.
Consultantul financiar Bogdan Baltazar este ceva mai optimist si crede ca scaderile din ultimele zile nu au legatura cu asteptarile asupra economiei romanesti. O problema interna o identifica insa si seniorul finantelor din Romania: circul politic.
„Cred ca situatia internationala are un cuvint greu de spus in ceea ce priveste evolutiile pietelor din Romania. Nu este insa singura cauza a evolutiilor negative din ultima vreme. Investitorii pleaca pentru ca sint speriati de faptul ca Romania este o tara care nu poate fi guvernata.
In plus, cind anunti un deficit bugetar de 1,4% si te trezesti cu unul de aproape 3% din PIB, ai o problema. S-a cheltuit enorm si iresponsabil in ultima luna a anului cu administratiile locale“, spune Baltazar.
Caderea Bursei s-a inscris in trendul pietelor de capital internationale
Analistul Liviu Voinea da insa si unele sperante investitorilor de la Bursa. „Cred ca BVB isi va reveni mai repede decit leul. Bursa depinde aproape integral de evolutiile externe. Cind se va mai potoli criza, o sa isi revina si BVB-ul“, spune Voinea.
In opinia lui Baltazar, legatura directa dintre scaderile de la Bursa si deprecierea l