Oricine doreste sa prezica daca bancile europene vor cadea sau nu, ar face bine sa nu se uite peste evolutiile acestora din ultimii zece ani.
De la inceputul crizei sectorului financiar, actiunile bancilor europene au inregistrat pierderi de aproximativ 25%, iar cei mai multi dintre investitori isi indreapta atentia catre evolutiile bursiere anterioare, pentru a vedea daca bursa a atins pragul minim si daca in continuare aceasta va incepe sa creasca, scrie International Herald Tribune.
Unii analisti sunt de parere ca bancile europene au inregistrat deja cele mai mari pierderi posibile, daca nu chiar tot ce aveau de pierdut, si de acum inainte vor continua sa creasca. Altii sunt de parere ca scaderea bursiera a bancilor din Europa este cauzata de pesimismul creat de criza creditelor, acest lucru facand ca estimarea exacta a unui prag de scadere maxima sa fie aproape imposibila.
"Vor mai veni si alte vesti proaste, iar acest lucru se va vedea in evolutia preturilor, care vor scadea in continuare, cu atat mai mult cu cat activitatea bursiera este guvernata in momentul de fata de sentimente si exagerari", a declarat Dirk Becker, analist al Landesbanki Kepler din Frankfurt.
"Scaderea bursiera practic nu are limita, nu exista niciun prag minim de care bursele sa se loveasca atata timp cat acestea nu sunt guvernate de reguli economice, ci de sentimente", a adaugat el.
Odata ce investitorii au realizat gradul de expunere al bancilor fata de instrumentele financiare garantate cu credite ipotecare riscante, acestia s-au grabit sa vanda masiv actiuni sau, in cel mai fericit caz, le-au pastrat in incercarea de a aprecia pretul acestora. Acum acestia inca mai asteapta cresterea actiunilor bancare, chiar si dupa ce unele dintre cele mai mari banci din lume, precum UBS, Citigroup sau Morgan Stanley, au inregistrat pierderi ce se ridica la p