In ciuda opiniei larg raspandite ca salariatii de la stat sunt prost platiti, iata ca o analiza mai atenta a statisticilor publice (disponibile pe site-ul Insititutului National de Statistica - INS) arata ca salariile din domeniul public depasesc cu mult salariul mediu pe economie si, deci, cu mult mai mult salariile din domeniul privat, scrie boghdan pe blogul lui Emil Stoica.
Chiar si sectoare considerate drept “cenusarese” ale sectorului public, cum ar fi sanatatea sau invatamantul, au salarii medii peste media pe economie.
Astfel, in noiembrie 2007, salariul din sanatate a fost cu 2% mai mare decat media pe economie, cel din invatamant cu 16% iar cel din administratia publica cu un remarcabil 85% peste salariul mediu.
Daca luam in considerare faptul ca rata somajului este de 5%, faptul ca pensiile reprezinta mai putin de jumatate din salariul mediu pe economie si ca 30% din populatie este ocupata in agricultura de subzistenta, imaginea devine si mai clara si anume ca exista un decalaj important de venit intre salariatii bugetari si restul populatiei.
Desigur, se poate argumenta ca exista si sectoare din domeniul privat in care se castiga extrem de bine si care, in multe cazuri, atrage si salariati din domeniul public. Este adevarat ca datele INS nu sunt complete pentru ca nu se considera castigurile obtinute la negru - insa astfel de castiguri exista atat in domeniul privat cat si in sectorul bugetar. Pe de alta parte, numarul de ore lucrate per angajat in domeniul privat il depaseste pe cel din domeniul bugetar.
Insa, in ciuda tuturor acestor posibile ajustari, datele statistice vorbesc de la sine: se castiga mult mai bine la stat.
Comenteza si tu acest subiect propus de boghdan pe blogul lui Emil Stoica. In ciuda opiniei larg raspandite ca salariatii de la stat sunt prost platiti, iata ca o analiza mai