Foşti membri ai serviciilor secrete ruse ocupă funcţii-cheie nu numai în viaţa politică din Federaţia Rusă, ci şi în cea economică. “A fi fost membru al KGB este un titlu mai bun decât un MBA”, îşi intitula de curând un articol ediţia rusă a revistei “Smart Money”. Alături de firme mari ruse, veterani KGB pot fi întâlniţi în funcţii de răspundere şi în filialele unor bănci americane sau ale unor societăţi de exploatare a petrolului, relatează cotidianul austriac “Die Presse”.
Acest “prestigiu” al foştilor KGB-işti se datorează în mare parte rolului jucat în viaţa politică rusă de preşedintele Vladimir Putin care, la rândul său, a ocupat funcţii de conducere în serviciile secrete ruse. Astfel, potrivit principiului “o mână spală pe cealaltă”, ei sunt prezenţi în multe sectoare importante ale vieţii economice. Se ştie că Gazprom este dirijat de asemenea de veterani ai KGB, iar directorul celui mai mare canal de televiziune, Channel One, Alexei Gromov , este un aliat al lui Putin. În fruntea Rosobonoexport, firma de export de armamente (care anul trecut a înregistrat cifre de afaceri record), se află Serghei Cemezov, fost « coleg » al lui Putin în Germania de Est, ambii fiind trimişi acolo ca agenţi ai KGB.
Oleg Şvarţman, de asemenea fost membru al serviciilor secrete, acţionează la FinansGroup, societate financiară americană. Mai mult decât atât, întreprinderile occidentale colaborează cu firme conduse de foşti spioni. ExxonMobil colaborează foarte rodnic cu societatea petroliferă Rosneft, condusă de fostul agent Igor Secin, iar Renault este, împreună cu Cemezov, proprietarul întreprinderii Avtovaz. Boeing cumpăra titaniu tot de la Cemezov. Dar un fost spion care a vorbit sub acoperirea anonimatului a declarat publicaţiei britanice « The Economist » că managerii care provin din KGB nu au învăţat noţiunile occidentale de management şi conduc tot prin vech