In incercarea de a implementa un pachet de masuri care sa puna capat actualei crize pe care o traverseaza economia Statelor Unite, Casa Alba si Congresul american s-au intors la instrumentele traditionale, care - spun expertii - au dat rezultate si in tre
Presedintele american George Bush a pledat pentru reducerea cu 145 mld. dolari (99,2 mld. euro) a impozitelor platite de catre americani, spunand ca o asemenea masura ar furniza o adevarata gura de oxigen economiei, scrie presa internationala.
In acelasi timp, congresmenii Partidului Democrat si-au aratat disponibilitatea de a colabora cu administratia prezidentiala, acestia accentuand asupra necesitatii cresterii cheltuielilor destinate unor programe precum asigurarile impotriva somajului.
Un plan similar a fost lansat si in timpul turbulentelor economice din 2001-2002, printre prevederile acestuia numarandu-se si aceea de a reduce taxele platite de catre consumatorii americani cu 300 pana la 600 de dolari, dar si inlesniri fiscale pentru companii, care au incurajat mediul de afaceri sa investeasca in construirea de fabrici noi si in achizitionarea de echipamente.
"Studiile pe care le-am vazut indica faptul ca programul din 2001 a functionat perfect", a declarat Henry Paulson (foto dreapta), secretarul Trezoreriei americane. "Masurile de atunci au avut un efect imediat, banii economisiti prin reducerea impozitelor contribuind semnificativ la cresterea cheltuielilor consumatorilor. Ceea ce trebuie sa facem in acest moment insa este sa vedem cum putem creste eficacitatea unor astfel de masuri", a adaugat el.
Presedintele Bush si-a prezentat planul de salvare in termeni vagi, mentionand doar ca acesta trebuie sa se bazeze "pe o relaxare fiscala semnificativa" si sa fie "suficient de puternic pentru a-si face simtite efectele intr-o economie atat de mare precum cea americana".