Implinirea venerabilei virste de 640 de ani de catre Braila, a fost sarbatorita, ieri, la muzeul orasului, prin citeva evenimente marcante pentru cultura si istoria locului. Directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea, si-a manifestat regretul ca momentul nu a fost marcat decit prin acest eveniment, spunind ca Braila este printre putinele orase care se pot mindri ca au 640 de ani de atestare documentara. A dat si un exemplu, Iasi, cu doar 600 de ani de atestare documentara. "Cercetarile arheologice realizate de muzeu, timp de 40 de ani, au demonstrat ca, cel putin deocamdata, existenta orasului nu se poate cobori mai jos de anul 1300. In aceste conditii, putem spune ca Braila este al treilea oras, ca vechime, al tarii, dupa Cimpulung si Curtea de Arges. Toate celelalte orase ale tarii sint amintite dupa aceasta data", a explicat dr. Ionel Candea.
A urmat apoi lansarea celui de-al treilea volum al "Analelor Brailei", editie anastatica, cu care se si incheie publicarea Analelor Brailei. Primul volum a fost tiparit in 2004 si urmatoarele doua in 2007, volumul II la inceputul anului, si volumul III la sfirsitul lui. Datorita succesului de care s-au bucurat aceste editii, fiind folosite foarte mult de profesorii si invatatorii Brailei in redactarea diferitelor teme de cercetare, muzeul a hotarit reeditarea tuturor celor trei volume in 2008. Cercetarea arhivelor pentru a gasi toate revistele Analele Brailei a fost realizata de Doru Badara.
Volumul "Vestigiile dacice de la Hunedoara" a fost prezentat de seful sectiei de arheologie a Muzeului, dr. Stanica Pandrea, care a lucrat alaturi de directorul adjunct al muzeului, Valeriu Sirbu, si alti cercetatori de la Sibiu la realizarea cartii. "Este un volum exceptional care prezinta descoperiri senzationale de la Hunedoara - Castelul Corvinestilor. Cartea poarta amprenta inconfundabila a cercetatorului Val