Un spectacol unic, prezentând tradiţiile istroromânilor, a avut loc sâmbătă, 19 ianuarie 2008, într-unul dintre celebrele scuaruri ale Veneţiei.
Un spectacol unic, prezentând tradiţiile istroromânilor, a avut loc sâmbătă, 19 ianuarie 2008, într-unul dintre celebrele scuaruri ale Veneţiei. La Campo Santa Fosca, Ansamblul folcloric “Dor călător” din Graz (Austria), condus de Ionel Mircea Popi, a prezentat veneţienilor şi turiştilor din Cetatea Lagunară o serie de cântece şi dansuri specifice acestei vechi comunităţi înrudite cu românii. (Comunitatea, ai cărei membri locuiesc tradiţional în vestul Croaţiei, ca şi în anumite zone din Italia şi Austria, numără aproximativ 1.500 de locuitori. Conform istoricilor, populaţia ar proveni din zona Maramureşului şi Banatului, fapt ce ar explica anumite similitudini lingvistice şi folclorice. Sunt cunoscuţi în Croaţia sub numele de “ciribiri” sau “vlahii din Istria”).
Spectacolul din campo-ul veneţian a avut loc cu prilejul închiderii expoziţiei despre limba, istoria, cultura şi tradiţiile istroromânilor, organizată de Institutul de Cultură şi Cercetare Umanistică “Nicolae Iorga” de la Veneţia, în colaborare cu Asociaţia Culturală Italo-Română “Decebal” din Trieste. Expoziţia se înscrie într-o campanie de promovare a acestei comunităţi, o serie de manifestări reunite sub genericul “Istroromânii: o cultură mică în marea istorie”, sub patronajul Primăriei din Trieste şi al UNESCO Italia.
La Palazzo Correr, sediul IRCCU “Nicolae Iorga” din Veneţia, au fost expuse în perioada 8-19 ianuarie documente, fotografii, afişe, cărţi, precum şi diverse obiecte originale şi rare, ca, de exemplu, primul manual de istroromână, stampe vechi şi hărţi care ilustrează istoria Istriei. Ca un omagiu adus instituţiei-gazdă a evenimentului şi întemeietorului acesteia, Nicolae Iorga, la Palazzo Correr au fost expuse şi o