Tiuituri in urechi, intepaturi in picioare, ameteli, tulburari de vedere, lesinuri... Sa ne speriem si sa mergem la doctor, sau sa le tratam cu indiferenta? In pagina de fata veti afla raspunsul dorit
Tresaririle nervoase
Ce se intampla? Zvacnirile involuntare - la pleoapa, coltul gurii sau pe coapsa - nu constituie de regula un motiv de ingrijorare. Adesea, nervozitatea, lipsa de somn, incordarea sau deficitul de minerale declanseaza vibratii ale muschilor. Dar si tabletele pentru eliminarea apei din tesuturi ori hipertiroidia pot fi cauza aparitiei acestui fenomen.
Ce facem? Absolut nimic. Cel mai bine va fi sa ignoram zvacnetele. Retrageti-va pentru cateva momente intr-un loc linistit, respirati adanc si incercati sa va regasiti calmul.
Cand consultam medicul? Cand zvacnirile se repeta timp de mai multe saptamani sau cand intervine o contractie prelungita a pleoapei, incat ochiul nu mai poate fi deschis.
Cum prevenim? Evitati tot ce va intretine nervozitatea, respectiv luati-va mai multe pauze de odihna. Si o alimentatie bogata in substante minerale (produse din faina integrala, fructe si legume), ca si un consum sporit de lichide (apa, ceaiuri neindulcite) linistesc muschii. Tabletele de magneziu intaresc nervii. Potrivit unui studiu italian, cafeaua (doua cesti pe zi) ar putea preveni, in special, contractiile pleoapelor.
Lesinul
Denumire medicala: hipotonie ortostatica.
Ce se intampla? Cand vi se face negru inaintea ochilor, vina o poarta adeseori tensiunea arteriala prea mica. Ea poate scadea brusc, atunci cand sangele se scurge repede in venele dilatate ale picioarelor, iar circulatia cerebrala devine insuficienta. Asa ceva se intampla de pilda in conditiile unei temperaturi extrem de ridicate (cum ar fi la sauna), cand va ridicati cu o miscare rapida dupa ce ati stat multa vreme asezati sau can