Deşi e valabilă din 1936, procedura a rămas o enigmă chiar şi pentru votanţi. Sursa: Reuters
În 80 de ani de Oscaruri, nici presade peste Ocean, nici membriiAcademiei Americane de Filmn-au descâlcit pe deplin cum seîmpart râvnitele statuete. Sistemul devot e valabil din 1936, când a fostpropus de compania PricewaterhouseCoopers, cea care se ocupă de număratşi în ziua de astăzi, dar e suficient decomplicat încât să rămână pe jumătateneînţeles.
Recent, reprezentanţii companiei auexplicat pas cu pas, pentru jurnaliştiiamericani, cum se votează la Oscar. Cenume s-au regăsit mai des la „numărătoare“ pentru ediţia din 2008 vom aflamâine, când vor fi anunţate nominalizările, în prima transmisiune live peinternet, pe site-ul dedicat ceremoniei.
O Academie cu 16 ramuri
Academia Americană de Film(Academy of Motion Picture Arts andSciences) e singura din showbiz carepăstrează sistemul de vot preferenţialde acest tip şi una dintre ultimele caren-a renunţat la votul clasic pe hârtie, înfavoarea unuia computerizat.
Cei aproape 6.000 de membri aiAcademiei sunt împărţiţi în 16 ramuri(actori, producători, regizori, sunetişti,monteuri, comitetul pentru film străinetc.), care îşi desemnează, fiecare peterenul propriu, nominalizaţii. Cel mainumeros grup e cel al actorilor, cu peste1.250 de reprezentanţi. Toţi membrii îşiexprimă opţiunea la o singură categorieşi cea mai importantă, Cel mai bun film.
Cinci opţiuni la plic
Fiecare votant trimite în plic, laPricewaterhouseCoopers, cinci opţiuni. Pentru a fi luat în considerare, înprima fază, un film/actor trebuie să seafle pe primul loc măcar pe biletul unuivotant. Numărul minim de adeziuni pecare ar trebui să-l aibă un actor pentruo nominalizare se află împărţindnumărul de votanţi la şase (cincinominalizaţi plus un vot de „întărire“).În cazul actorilor,