Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata de Petrom prin cumpararea diviziei de servicii petroliere a Petromservice, a anuntat luni institutia. Tranzactia dintre cele doua companii a avut loc la finele lunii septembrie a anului trecut, iar valoarea acesteia a fost de 328,5 milioane euro. Potrivit analizei Consiliului Concurentei, "tranzactia nu prezinta indoieli serioase cu privire la compatibilitatea acesteia cu un mediu concurential normal pe teritoriul Romaniei".
"In urma analizei, Consiliul Concurentei a constatat ca tranzactia, desi cade sub incidenta Legii Concurentei nr.21/1996, republicata, nu prezinta indoieli serioase cu privire la compatibilitatea acesteia cu un mediu concurential normal pe teritoriul Romaniei. In consecinta, autoritatea romana de concurenta a emis o decizie de neobiectiune, in conformitate cu art. 46 din Legea concurentei", se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.
In urma acestei tranzactii, Petrom a dobandit controlul asupra activitatii de servicii petroliere (mijloace fixe, bunuri de inventar, personal specializat, unele contracte de servicii) desfasurate de Petromservice in domenii precum work-over (reparatii sonde), mentenanta, foraj, transport aferent acestor activitati. Cel mai important actionar al Petromservice era, pana la momentul tranzactiei, firma offshore Elbahold Ltd., controlata de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, care detinea 49,3% din actiuni.
La momentul incheierii tranzactiei, (sfarsitul lunii septembrie 2007), reprezentantii Petrom au anuntat ca integrarea serviciilor petroliere va duce la crearea unui nou departament in cadrul Petrom - Servicii pentru Explorare si Productie, care va beneficia in urmatorii ani de investitii de circa 90 de milioane de euro in tehnologii si echipamente de ultima ora, infrastructura si aplicatii IT. Aproxim