Aprecierea pretului barilului de petrol de la 10 $ in urma cu un deceniu la 100 $ la inceputul acestui an a schimbat radical raportul de putere dintre statele lumii, iar aceasta schimbare nu va face altceva decat sa se adanceasca in conditiile in care maj
Scumpirea petrolului a determinat deja o serie de schimbari in industria auto si in sectorul transporturilor aeriene, punand, in acelasi timp, presiune asupra cercetarilor de descoperire a unor noi rezerve de petrol, dar si a unor resurse alternative de energie, scrie The Wall Street Journal.
Explozia pretului petrolului a creat o serie de provocari pentru natiunile sarace, in timp ce producatorii din Orientul Mijlociu, Rusia si Venezuela profita de aceasta situatie extinzandu-si influenta la nivel mondial. Mai mult, pretul ridicat al carburantilor i-ar putea determina pe unii americani sa renunte la automobile, din moment ce o parte a celor cu venituri reduse si care locuiesc in afara marilor orase cheltuiesc o mare parte din salariu doar pentru a ajunge la locul de munca cu masina personala.
Nimeni nu poate spune cu exactitate pana unde va continua ascensiunea pretului petrolului, dar majoritatea analistilor sunt de acord cu faptul ca perioada de 20 de ani in care petrolul s-a mentinut la un nivel foarte scazut nu mai reprezinta altceva decat istorie. Cererea globala de petrol nu da semne de incetinire, in timp ce descoperirile de noi rezerve nu sunt deloc impresionante, ceea ce-i determina pe unii sa considere ca ascensiunea pretului petrolului nu se va opri foarte curand.
Unii analisti spun insa ca speculatorii sau un declin al economiei americane sau chineze ar putea determina chiar o scadere a a preturilor. Cu toate acestea, la inceputul anului pretul petrolului a spart pragul de 100 de dolari pe baril, ceea ce pune si mai multa presiune asupra economiei americane, deja slab