Preşedintele Traian Băsescu a participat ieri, la Tbilisi, alături de şefi de stat, premieri şi miniştri din 17 ţări, la ceremonia de învestire a preşedintelui Georgiei, Mihail Saakaşvili, reales pe 5 ianuarie din primul tur al alegerilor anticipate.
În afară de România, alte patru ţări au fost reprezentate la nivel de preşedinţi: Polonia, Letonia, Lituania şi Cehia. Liderul georgian a depus jurământul în Piaţa Parlamentului, acolo unde au avut loc şi manifestaţiile opoziţiei de la sfârşitul lui 2007, în urma cărora Saakaşvili a decretat stare de urgenţă şi a convocat anticipate. Au lipsit însă liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi chiar preşedintele ucrainean Victor Iuşcenko, un apropiat al şefului statului georgian.
Ceremonie cu salve de tunşi paradă militară
După jurământul lui Saakaşvili însoţit de salve de tun şi urmat de o paradă militară, Băsescu a avut întâlniri bilaterale cu şefii de state prezenţi, dar şi cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, cu care a discutat despre Summitul NATO din aprilie, de la Bucureşti, şi despre Kosovo. Fiind primul preşedinte român care participă la învestitura pro-occidentalului Saakaşvili - în 2004, la primul său jurământ, Ion Iliescu a trimis un mesaj - Băsescu şi-a motivat prezenţa prin faptul că „Georgia este un partener important al României la Marea Neagră“.
Băsescu susţine Georgia, traversată de oleoductul care transportă ţiţeiul caspic la Marea Neagră, şi în perspectiva Summitului NATO, unde s-ar putea face un pas înainte în relaţia statului ex-sovietic cu Organizaţia Nord-Atlantică.
Analistul Stelian Tănase consideră că ţările situate în prezent pe graniţa NATO-Rusia au fost reprezentate la cel mai înalt nivel pentru că niciuna dintre ele nu vrea să-şi păstreze această poziţie şi, astfel, sunt interesate de extinderea Alianţei către est, deci de