Cativa absolventi ai Colegiului National “Mihai Viteazul” din Prahova s-au gandit sa infiinteze un puternic centru de informatica. Initiativa lor a devenit s-a concretizat rapid intr-un proiect al carui impact depaseste acum granitele judetului.
Ideea crearii unui centru modern de instruire IT, de care sa beneficieze mai multe categorii sociale – alaturi de elevii liceului – a fost pusa in practica in 2003, prin intermediul finantarii Phare.
Dupa ce au aflat din mass-media despre aceste fonduri, Daniela Cornea si o alta absolventa a liceului, Andreea Mandroiu, au depus proiectul in iulie 2002 la ADR Sud Muntenia. “Reprezentantii Agentiei ne-au anuntat ca, din 202 proiecte, al nostru a iesit pe primul loc, cu punctaj maxim”, spune Daniela Cornea. In martie 2003 au venit si banii.
Valoarea totala a proiectului a fost de 54.402 euro, din care 43.355 euro finantare nerambursabila si 10.880 euro, contributie proprie. Banii au fost utilizati pentru reamenajarea cladirii centrului de informatica precum si pentru modernizarea spatiilor interioare, achizitionarea de mobilier si, nu in ultimul rand, pentru dotarea cu 24 de calculatoare si echipamente de conectare in retea si la Internet.
Modulele gratuite din cadrul proiectului, derulat intre 1 aprilie 2003 si 1 aprile 2004, au inclus instruirea in tehnologiile de retea bazate pe programa Academiei Locale CISCO, cursuri de operare pe computer si cursuri de programare.
Au participat 380 de persoane, dintre care 160 de persoane angajate, 87 de someri si 133 de elevi si studenti. In urma acestor cursuri, numerosi tineri someri cu studii medii sau superioare si-au gasit de lucru in domeniul retelelor de calculatoare, tineri care aveau serviciu si-au schimbat locul de munca, in domeniul IT, iar elevi si studenti motivati de bursele CISCO au parcurs o programa care ii va aju