Preturile la alimente vor continua sa creasca o perioada mult mai lunga decat se credea initial datorita crizei de apa si de pamant agricol, arata un studiu britanic citat de Financial Times.
Documentul, realizat de consultanti ai institutlui Bidwells Agribusiness, trage un semnal de alarma asupra cresterii generale a preturilor la alimente, determinata deja de expolzia demografica si de orientarea catre biocarburanti, va fi accentuata spre sfarsitul secolului de lipsa de apa si de teren arabil.
Pretul porumbului a fost in 2007 cel mai ridicat din ultimii 12 ani, faina atins preturi record, iar carnea si produsele lactate au inregistrat, de asemenea, cresteri rapide, arata autorii studiului
In ultima jumatate a secolului trecut, productia agricola a crescut pe baza utilizarii pe scara larga a irigatiilor si a ingrasamintelor chimice, dar si a descoperirilor genetice care au dus, printre altele, la crearea de plante rezistente la seceta.
Aceste metode nu mai sunt suficiente in prezent, in opinia specialistilor care au realizat studiul. Acestia spun si ca productivitatea pe hectar s-a dublat de la 1,1 tone in 1950 la 2,7 tone in 2000.
Acum productivitatea a ajuns la un punct maxim, care nu mai poate fi depasit, sustine aceeasi sursa.
Preturile la alimente vor continua sa creasca o perioada mult mai lunga decat se credea initial datorita crizei de apa si de pamant agricol, arata un studiu britanic citat de Financial Times.
Documentul, realizat de consultanti ai institutlui Bidwells Agribusiness, trage un semnal de alarma asupra cresterii generale a preturilor la alimente, determinata deja de expolzia demografica si de orientarea catre biocarburanti, va fi accentuata spre sfarsitul secolului de lipsa de apa si de teren arabil.
Pretul porumbului a fost in 2007 cel mai rid