În timp ce, pentru a putea obţine diploma de licenţă, studenţii vor fi nevoiţi să acumuleze între 180 şi 240 de credite, masteratul va presupune acumularea a 60-120 de credite
Studenţii vor avea, în viitor, posibilitatea să se transfere de la o facultate la alta sau de la o universitate la alta în funcţie de preferinţe, fără să-şi piardă bursa sau finanţarea venită din partea Ministerului Educaţiei, luând, în acelaşi timp, după sine creditele acumulate.
Conform proiectului Legii Învăţământului Superior, mobilitatea internă a studenţilor va fi garantată, urmând a se realiza în aceleaşi condiţii cu cele de care tinerii beneficiau înainte de transfer. De asemenea, instituţiile de învăţământ superior vor fi obligate să încurajeze, în mod special, mobilitatea extra-domeniu, modalitate de completare a cunoştinţelor, care, în prezent, este aproape inexistentă.
Concret, o dată cu intrarea în vigoare a actului normativ, cursurile de specialitate urmate în alt domeniu, decât cel de bază, pe care l-a ales, iniţial, studentul, se vor regăsi în greutatea diplomei. Reprezentând volumul de muncă depus în timpul anilor de studiu, creditele transferabile sunt , de fapt, puncte pe care studenţii le acumulează, o dată cu obţinerea unei note de trecere la examenele semestriale sau anuale.
Spre exemplu, fiecare semestru trebuie să presupună acumularea a minimum 30 de credite, ceea ce, în medie, înseamnă promovarea a 5 cursuri.
Pentru a putea să-şi susţină lucrarea de diplomă, studenţii trebuie să acumuleze, la finalul studiilor de licenţă, între 180 şi 240 de credite, în timp ce programele de masterat presupun un volum de muncă, cuprins între 60 şi 120 de credite.
Deşi Ministerul Educaţiei va lăsa, în viitor, la latitudinea universităţilor stabilirea numărului de credite oferite doctoranzilor, pentru a putea accede la ciclul doctoral, candidaţii vor fi