O treime dintre decesele infantile din lume sunt puse pe seama subnutritiei, conform rezultatelor unor studii straine. In Romania nu exista copii cu forme severe de malnutritie, insa ne situam peste media UE in cazul copiilor prematuri.
Conform unui studiu aparut in revista britanica Lancet, peste o treime din decesele inregistrate anual, in lume, in randul copiilor cu varste sub 5 ani, adica 3,5 milioane sunt provocate de subnutritia materna si infantila. Subnutritia, una dintre formele malnutritiei, implica greutate corporala scazuta, intarziere in dezvoltare, deficit de minerale si vitamine esentiale. "Cel mai bine este sa se actioneze in perioada care cuprinde debutul sarcinii si pana ce copilul implineste 2 ani. Dupa varsta de 2 ani este deja tarziu sa se ia masuri pentru ca subnutritia a afectat deja in mod ireversibil dezvoltarea copilului", a subliniat Richard Horton, redactorul-sef al revistei Lancet.
Dr. Alin Stanescu de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "A. Rusescu" a declarat ca in Romania nu exista cazuri majore de malnutritie. "Conform ultimului studiu realizat in 2004, procentul copiilor prematuri nascuti in Romania fie cu greutate mai mica din cauza subnutritiei mamelor, fie nascuti inainte de termen, este mai mare decat media stabilita in Uniunea Europeana, adica 7-8% fata de 6%, cat este rata in UE. Ponderea prematurilor in cadrul mortalitatii infantile este relativ mare, de aproximativ 40%", a mai spus dr. Alin Stanescu.
Procentul copiilor cu varsta de pana la 1 an cu anemie provocata de carenta de fier este de pana la 50%. Conform dr. Alin Stanescu, principalele masuri ce trebuie luate pentru scaderea numarului de copii anemici se refera la: intervalul intre doua sarcini trebuie sa fie de 2-3 ani pentru a da posibilitatea refacerii organismului mamelor; realizarea ingrijirilor natale de calitate (investiga