În magazine şi supermar-keturi se găsesc astăzi diverse legume şi fructe deshidratate. Ele se ţin mai multe ore în apă şi apoi să gătesc, păstrându-şi astfel gustul şi valorile nutritive.
Prin deshidratare, legumele şi fructele se pşstreazş mai bine pentru iarnă
În magazine şi supermar-keturi se găsesc astăzi diverse legume şi fructe deshidratate. Ele se ţin mai multe ore în apă şi apoi să gătesc, păstrându-şi astfel gustul şi valorile nutritive.
Deoarece legumele şi fructele au pierdut apa prin uscare în cuptoare speciale, ca să poată fi preparate şi apoi consumate, prima condiţie este să li se redea apa pierdută. Legumele deshidratate se pun mai întâi într-o sită şi se spală bine, apoi se lasă într-un vas cu apă până dimineaţa sau, în orice caz, câteva ore. Nu se recomandă să se pună la înmuiat în apă fierbinte ca să se "umfle" mai repede. Apa în care acestea au fost ţinute la înmuiat nu va fi aruncată, ci se va folosi la gătit, deoarece ea a sustras o bună parte din vitaminele şi sărurile minerale ale legumelor. Prin uscare, legumele pierd circa 90% din greutatea lor, deci 100 de grame de cartofi deshidrataţi echivalează cu aproximativ 1 kg de cartofi. Aceeaşi proporţie se păstrează şi la morcovi, varză şi mazăre uscată.
REŢETE. Din legumele deshidratate se pot găti orice fel de mâncăruri, la fel ca şi din cele proaspete, fiind indicate şi la ghiveciuri.
Ciupercile deshidratate se ţin în apă rece 4-6 ore înainte de a fi preparate, schimbându-se apa de două-trei ori. Acestea se pot prepara fie după ce s-au înmuiat, fie mixându-se, obţinându-se astfel un praf care dă un gust deosebit sosurilor. Reţineţi că aceste legume necesită o îngrijire cu totul deosebită de a celorlalte vegetale, pentru a-şi păstra valorile nutritive, precum şi aspectul original. Curăţarea legumelor trebuie să se