Luptă strânsă între naţionalişti şi prooccidentali în perspectiva turului doi al alegerilor prezidenţiale. Sursa: AFP
Serbia are la dispoziţie douăsăptămâni pentru a alege întreapropierea de Uniunea Europeanăşi o nouă perioadă deizolare. Pe 3 februarie va avea loc aldoilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care se vor confruntaultranaţionalistul Tomislav Nikolici şiactualul preşedinte proeuropean BorisTadici, relevă AFP. La primul tur descrutin, care a avut loc duminică,diferenţa dintre cei doi s-a dovedit a fimică. Tomislav Nikolici, rusofil şieurosceptic, a obţinut 39,96% dinvoturi, în timp ce Boris Tadici a fostcreditat cu 35,41% din sufragii, potrivitrezultatelor parţiale anunţate dupănumărarea a 96 la sută din sufragii.
Votul din 3 februarie vine într-unmoment crucial pentru Serbia. Aceastapentru că liderii albanezi din Kosovo auanunţat că vor proclama în curândunilateral independenţa provincieisârbe administrate de ONU.
Referendum pentru relaţiilecu Europa
În primul tur de scrutin, mareasurpriză a fost participarea deosebit demare - peste 60% - un record de laprezidenţialele din anul 2000, când afost înlăturat regimul autoritar al luiSlobodan Miloşevici. „Alegătorii auconsiderat alegerile de duminică un felde referendum pe tema relaţiilor Serbieicu Uniunea Europeană“, a explicatanalistul Misa Brkici.
Precum aproape toată clasa politicăsârbă, Tadici, candidatul Partidului Democrat,şi Nikolici, candidatul PartiduluiRadical, se opun independenţei Kosovo.Totuşi, preşedintele în exerciţiudoreşte accelerarea procesului de integrareîn UE, în timp ce rivalul său naţionalisturmăreşte o apropiere de Rusia.
„Sunt convins că cetăţenii se vordecide pentru un viitor european“, aafirmat Tadici după primul tur descrutin. „Victoria din 3 februarie va fiistorică. Nu vom renunţa la lupta pentr