In peisajul economic romanesc exista o categorie de firme tratate cu delicatete si cu mare discretie de autoritati: companiile din subordinea ministerelor, in care statul este actionar unic. Pe caile batatorite ale jurnalismului - solicitare si raspuns - este aproape imposibil de aflat care e nivelul salariilor aici, ce suplimente financiare primesc angajatii si conducerea ori care sunt sumele puse la bataie pentru protocol si publicitate.
SFin a adunat deciziile de rectificare a bugetelor acestor institutii de stat, publicate timp de cateva luni in Monitorul Oficial, a pus datele cap la cap si este in masura sa afirme ca exista astfel de societati unde salariul mediu lunar este de aproape 100 milioane lei, bugetele de publicitate se scriu in milioane de euro, dar profiturile sunt modeste, atunci cand exista, iar productivitatea muncii ramane
un banc raspandit de capitalisti.
Inca de la inceput facem o precizare: nu ne referim la societatile din portofoliul Autoritatii pentru Vanzarea Activelor Statului (AVAS), la care statul poate fi actionar majoritar. Vorbim despre companiile din subordinea ministerelor, care au uneori si peste 37.000 de angajati/unitate, dau salarii bune, tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, fac sponsorizari care ajung la sute de mii de euro si au fonduri uriase pentru publicitate si protocol.
Am luat in vizor societatile si companiile nationale, precum si regiile, unde directorii aveau anul trecut salarii cuprinse intre 4.000 si 10.000 euro lunar, pe langa care au incasat sporuri si premii de zeci de mii de lei, fiind premiati la sfarsitul anului cu alte zeci de mii de euro (vezi tabel).
Vi se pare o exagerare? Nu este niciuna. Documentele publicate in ultimele luni in Monitorul Oficial arata o realitate socanta: in 2007, societatile din subordinea ministerelor au avut rareori profi