Cel puţin 20.000 de manifestanţi vor umple astăzi străzile din Bochum, adunaţi într-un protest împotriva companiei Nokia şi a românilor. Patronii finlandezi ai celui mai mare producător mondial de telefoane mobile sunt acuzaţi de desfiinţarea a aproape 4.300 de locuri de muncă. Protestele faţă de decizia Nokia de a reloca fabrica din Germania în România vor atinge astăzi apogeul. Sursa: EPA PhotoSursa: Călin Ilea
1 /.
20.000 de oameni sunt aşteptaţi să mărşăluiască pe străzile oraşului din regiunea Nordrhein-Westfallen. Circa 4.300 de persoane de aici urmează să-şi piardă locul de muncă după ce finlandezii au anunţat sistarea producţiei în Bochum începând cu a doua jumătate a acestui an. Localnicii încep să dezvolte resentimente faţă de români. Demonstraţia începe în faţa fabricii Nokia la ora locală 11.55.
La eveniment sunt aşteptaţi angajaţi ai mai multor unităţi de producţie din zonă, cum ar fi cei de la fabrica Opel, care vor stopa producţia la ora 11.00 pentru a se alătura protestelor. Nici politicienii nu vor scăpa ocazia de a lua parte la marş - până acum şi-au anunţat prezenţa şeful partidului de stânga, Oskar Lafontaine, alături de reprezentantul ministrul regional al muncii, Karl-Josef Laumann (Partidul Creştin-Democrat).
În timp ce partidele se întrec în discursuri şi îndeamnă populaţia direct sau indirect să renunţe la telefoanele mobile Nokia, sentimentul de solidaritate a cuprins deja mare parte din populaţia ţării - pe adresa nrwspd.de/nonokia, deschisă de Partidul Social- Democrat, au protestat deja circa 12.000 de persoane, potrivit secretarului general al Landului, Michael Groschek.
Vânzările Nokia în Germania ar putea scădea cu 10-15% în urma deterioră rii imaginii celui mai mare producător mondial de telefoane mobile. Analiştii germani cred că deprecierea mărcii finlandeze va avea un impact