Agentia nationala de drumuri din Suedia a anuntat ca foloseste cu succes zaharul ca agent anti-inghet si pentru deszapezirea drumurilor. Zaharul este amestecat in mica proportie cu sare, insa dovedeste adevarate calitati anti-inghet. Autoritatile sustin ca noua metoda este 100% ecologica, reduce atacul coroziv asupra automobilelor cu 50% si impiedica eliminarea de elemente chimice toxice in atmosfera, in special metale grele. De asemenea, este „convingator” cu gheata, c
Agentia nationala de drumuri din Suedia a anuntat ca foloseste cu succes zaharul ca agent anti-inghet si pentru deszapezirea drumurilor. Zaharul este amestecat in mica proportie cu sare, insa dovedeste adevarate calitati anti-inghet.
Autoritatile sustin ca noua metoda este 100% ecologica, reduce atacul coroziv asupra automobilelor cu 50% si impiedica eliminarea de elemente chimice toxice in atmosfera, in special metale grele. De asemenea, este „convingator” cu gheata, care se usuca rapid de pe asfalt, o data ce a fost topita.
Metoda a fost testata pentru trei ierni consecutiv, stiut fiind ca iernile suedeze nu sunt prea blande, insa abia acum oficialii suedezi au facut-o publica.
Exista totusi si un dezavantaj major: suedezii nu au folosit produse secundare rafinate din trestie, ci zahar pur, comestibil, amestecat, evident, cu sare de bucatarie. Astfel, metoda devine de sase ori mai scumpa decat folosirea de produse traditionale anti-inghet. Si mai exista o problema: produsul anti-inghet este mancat de catre reni, foarte incantati de ce le-a pregatit municipalitatea, insa curand nu se vor mai atinge, din cauza aromei de pin ce va fi introdusa in amestec.
Data: 22 ianuarie 2008
Sursa: RIA-NOVOSTI/Nya Wermlands Tidningen