Pulberile în suspensie ucid cât accidentele de maşină
400.000 de europeni mor prematur an de an, îmbolnăviţi cu aer
Poluarea poate fi comparată cu una dintre cele mai eficiente arme de ucidere în masă. Se pare că numărul oamenilor îmbolnăviţi de ape, soluri sau aer poluat întrece orice aşteptări. În Europa, aproape 400.000 de oameni mor prematur din cauza poluării aerului, potrivit revistei „Environment for Europeans”, citată în studiile cercetătorilor români de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS). La fel, peste 100.000 de oameni ajung anual în spitale numai din cauza bronşitei, astmului şi bolilor căilor respiratorii cauzate de pulberi în suspensie.
Poate cele mai mari riscuri pentru sănătate vin din substanţele speciale aflate în pulberile în suspensie. Particulele extrem de fine, de câte 10 milionimi din metru sau poate chiar mai mici, sunt inhalate foarte uşor, penetrând adânc plămânii. În Germania, Italia şi Franţa, zeci de mii de oameni mor prematur, sufocaţi de astfel de particule. Studiile arată că, în medie, europenii se îmbolnăvesc din cauza poluării cam o jumătate de zi în fiecare an. Din asta rezultă o pierdere de productivitate de bilioane de euro pentru economia UE. Astfel, mai scrie studiul ICAS, ameninţarea sănătăţii publice prin poluare este comparabilă cu accidentele de maşini sau cu îmbolnăvirile cauzate de fumul de ţigară.
Luaţi împreună, „otrăviţii” cu aer ocupă spitalele Europei 30 de milioane de zile pe an
Una dintre speranţele limitării mortalităţii şi morbidităţii prin poluare este Programul pentru Aer Curat în Europa, lansat de UE în 2001. Acesta îşi propune să reducă poluarea cu 25-30% până în 2010, aşteptând rezultate pe termen lung. Ca urmare, până în 2020, sănătatea oamenilor ar trebui să se îmbunătăţească astfel: în primul rând prin reducerea mortalităţii premature anuale de la 400.000 de