Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis ieri o nouă scrisoare ministrului interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu, că săvârşeşte „un abuz în serviciu“ prin refuzul de a trimite Parchetului solicitările de începere a urmăririi penale în cazul celor opt foşti şi actuali miniştri. Sursa: Codrin Prisecaru
Şeful statului l-a avertizat că nu va ezita să acţioneze în baza „prerogativelor legale şi constituţionale pe care le are“.
Totuşi, o eventuală sancţiune la adresa ministrului interimar al justiţiei depinde chiar de semnă tura lui Meleşcanu. Potrivit Constituţiei, preşedintele poate suspenda un ministru care este urmărit penal. În acest caz, solicitarea de a trimite documentele legate de Meleşcanu ar fi transmisă chiar acestuia, în calitate de ministru interimar al justiţiei.
„Ministrul nu poate cenzuraactele preşedintelui“
Traian Băsescu afirmă, în scrisoarea adresată lui Meleşcanu, că a luat act „cu îngrijorare“ de refuzul acestuia de a transmite Parchetului cererile sale privind începerea urmăririi penale a miniştrilor implicaţi.
Preşedintele îi atrage atenţia lui Meleşcanu că nu are atribuţii privind verificarea legalităţii actelor preşedintelui, ci doar verificarea legalităţii actelor guvernului.
„Vă atenţionez că, în caz contrar, aţi săvârşi un abuz în serviciu şi nu voi ezita să acţionez, în baza prerogativelor legale şi constituţionale pe care le am, în vederea normalizării situaţiei“, îşi încheie Băsescu epistola.
Miniştrii parlamentari, înanaliza Curţii Constituţionale
Vicepreşedintele liberal Dan Radu Ruşanu a confirmat ieri intenţia coaliţiei anti-Băsescu de a pune în discuţia Curţii Constituţionale soarta miniştrilor care au şi calitatea de a fi parlamentari.
„Este vorba de oameni care, în prima fază, au depus jurământul ca parlamentari şi