Preotul Eginald Schlattner traieste de-o viata langa Sibiu, la Rosia. Mai are cinci enoriasi, scrie carti si priveste cu luciditate asupra Europei de azi. Intr-un interviu publicat de HotNews.ro, le spune nemtilor de la Bochum, unde fabrica Nokia si-a inchis portile, ca trebuie sa-i inteleaga pe romani. "Le-as spune ca aici preturile sunt la fel ca in Germania, ba chiar mai mari, iar salariul minim stabilit de guvern este ca in Africa."
Eginald Schlattner face pentru Romania un fel de misionariat, calatorind de la Istanbul la Bruxelles, cam 20 de mii de kilometri pe an, ca sa spuna lumii ca Romania poate fi un model de multiculturalitate, de toleranta fata de alte nationalitati. "Romania este tara in care abecedarul se tipareste in 11 limbi. Daca aici exista atata toleranta fata de diferenta, atunci si Europa trebuie sa ne accepte pe noi, in alteritatea noastra. Trebuie sa inteleaga si sa ne pretuiasca pentru ca, asa cum i-am spus ministrului Oto Schily, cand la ei oracaiau broastele la noi, in Transilvania, ne rugam latineste in biserica."
Rep.: Parinte Schlattner, am intrat in Europa suparandu-i putin pe nemti. Cei de la Bochum ies acum in strada si protesteaza pentru ca Nokia s-a mutat la Cluj.
E.S.: Nokia nu era a nemtilor, asa cum nu este nici a romanilor. Ea apartine lumii capitaliste, este o chestiune... as spune cinica, legata strict de oportunitati si de profit. In acest moment, celor de la Nokia le renteaza sa vina aici si sa lucreze cu romanii, pentru ca le ofera un salariu de mizerie fata de cele din Europa. Maine, daca muncitorii romani vor cere si ei o 1000 de euro pe luna sau 1500, vor pleca de aici. Poate se vor muta in Ucraina, iar ziarele vor scrie ca romanii sunt revoltati pentru asta.
Rep.: Ce le-ati spune muncitorilor de la Bochum daca ati fi in fata lor?
E.S.: Le-as spune ca trebuie sa-i inteleaga