Vedem doar drama celor cateva mii de someri nemti de la Bochum, insa trecem prea usor cu vederea comportamentul sfidator si suspect al autoritatilor de la Cluj si Bucuresti in afacerea Nokia. In Romania, intreg contractul Nokia este, in mod ilegal, clasificat. HotNews.ro a solicitat, in baza legii accesului la informatii, acces la clauzele contractului, insa am fost refuzati cu invitatia explicita de a ne adresa instantei. Or, contractul ar trebui sa fie public. Statul roman investeste la Jucu zeci de milioane de euro. In ce conditii? Nu stim. Pacla si mister. Altii par sa fi aflat din timp de afacerea Nokia si au profitat.
Compania Nokia are tot dreptul sa ceara o tona de facilitati de la statul roman, cum s-a si intamplat. Finlandezii au primit in conditii avantajoase zeci de hectare de teren la 18 km de Cluj, statul le va construi o autostrada urbana pana la fabrica, infrastructura (gaze, apa) va fi pusa la punct tot cu bani publici iar aeroportul va fi extins, la cererea finlandezilor, cu 3, 5 km. Foarte bine. In mod firesc, Nokia si-a negociat la sange relocarea companiei in Romania. In fond, misiunea unei companii private este sa castige bani, sa se dezvolte, nu sa salveze Europa de la somaj. Conceptul de corporatie interesata de binele comun functioneaza perfect cand profitul ei creste. Cand scade, corporatia se ingrijeste de binele propriu iar binelui comun ii respecta dreptul de a marsalui pe strazi impotriva globalizarii.
Lor, celor de la Nokia, nu li se poate reprosa mai nimic. Stangistii si populistii vor denunta, cel mult, cinismul capitalist, cum fac acum sindicalistii din Bochum si politicienii de stanga din SPD. Ei au inventat bizarul concept de capitalism nomad, care ar face un Fidel Castro sau un Hugo Chavez sa paleasca de invidie. Tot ei insa, aproba cinismul capitalist (sau imigratia) cand le aduce profit. Acest tip de socialism eg