Un raport intocmit de Serviciul Roman de Informatii (SRI) privind privatizarea Petrom confirma suspiciunile potrivit carora cele 2,23 miliarde de euro platite de grupul austriac OMV statului roman in schimbul pachetului majoritar al societatii n-au reprezentat nici pe departe un pret corect.
Raportul, trimis de SRI in decembrie 2007 comisiei senatoriale care investigheaza modul in care a fost privatizata Petrom SA, face o radiografie a „disfunctiilor, riscurilor si vulnerabilitatilor prezente in diferite etape ale procesului de privatizare”.
„Numai 2,23 de miliarde de euro”
Fara sa ia in seama semnalele de pe piata internationala, care indicau o crestere a preturilor hidrocarburilor, autoritatile romane si consultantii acestora au stabilit un pret extrem de favorabil pentru cumparator - OMV, cea mai mare companie de pe piata carburantilor din Austria.
„Stabilirea valorii de piata a societatii nationale la privatizare - de numai 2,23 miliarde de euro - a fost fundamentata pe cifrele/prognozele de pe piata de profil la nivelul lunii mai 2003, fara o actualizare a acestora in perioada premergatoare privatizarii - necesara insa, avand in vedere evolutiile semnificative inregistrate in domeniu pe parcursul anului 2003”, arata raportul SRI.
Si titeiul, si gazele - subevaluate
Departamentul de Explorare si Productie al Petrom a fost evaluat luandu-se in calcul un pret al barilului de titei cuprins intre 18 si 22 de dolari pentru perioada 2003-2012, in conditiile in care, in 2003, barilul sarea de 30 de dolari, fara sa coboare sub 25 de dolari, potrivit raportului.
„Calculele nu au mai fost refacute, astfel incat, desi in anul 2003 tona de titei intern s-a vandut cu 169 dolari, pentru perioada 2004-2012 aceasta a fost evaluata la numai 155 dolari”, explica documentul realizat de SRI.
In ce pri