Instituţiile de credit care vor să câştige mai mulţi bani de la clienţi vor trebui să găsească noi metode. O directivă adoptată, miercurea trecută, de Parlamentul European limitează costurile suplimentare ale creditelor. Noile prevederi privind creditele de consum, incluse în directiva care înlocuieşte un act normativ datând de acum 20 de ani, se vor aplica din 2010. În România, directiva privind creditele de consum a fost implementată print-o lege din 2004, instituţ
Instituţiile de credit care vor să câştige mai mulţi bani de la clienţi vor trebui să găsească noi metode. O directivă adoptată, miercurea trecută, de Parlamentul European limitează costurile suplimentare ale creditelor.
Noile prevederi privind creditele de consum, incluse în directiva care înlocuieşte un act normativ datând de acum 20 de ani, se vor aplica din 2010. În România, directiva privind creditele de consum a fost implementată print-o lege din 2004, instituţiile de credit fiind obligate să afişeze, pe lângă dobândă, şi costul total al creditelor (DAE).
Spiritul creativ al instituţiilor de credit a depăşit însă simţul prevăzător al legiuitorilor europeni de acum 20 de ani. Băncile au găsit căi prin care să ia cât mai mulţi bani de la clienţi fără să crească DAE. Prin urmare, s-a impus adaptarea directivei vechi pentru a închide portiţele identificate de bancheri.
De exemplu, cum nu existau reglementări privind costul rambursării anticipate a împrumuturilor, băncile au impus comisioane usturătoare, în condiţiile înmulţirii cererilor de refinanţare.
În plus, în 1987, legiuitorii nici n-aveau cum să-şi imagineze că vor apărea baze de date cu toţi clienţii băncilor, cu veniturile lor şi cu numărul de restanţe. Şi nici că se va ajunge la acordarea de credite pe internet. Pr