In timp ce exportatorii se bucura de slabiciunea leului pentru ca le cresc castigurile, scumpirea produselor de import si cresterea ratelor la creditele in euro ameninta puterea de cumparare si consumul, informeaza Daily Business.
Dupa ce leul s-a depreciat, marti, pana la 3,7619 lei pentru un euro, economistii fiind de parere ca inca mai este loc de depreciere si ca leul se va intari abia in a doua jumatate a anului.
Un leu in scadere fata de moneda europeana ajuta la atenuarea deficitului de cont curent, generat in special de catre deficitul comercial. Astfel, preturile bunurilor de import trasformate din euro in lei, vor avea un nivel mai mare decat in cazul in care cursul leu/euro era la un prag mai scazut. Preturile mai mari vor determina reducerea consumului si, implicit, a importurilor.
Pe de alta parte, exportatorii vor avea mai mult de castigat atunci cand vor incasa pentru contractele in euro mai multi lei. Cresterea exporturilor si micsorarea importurilor ajuta imaginea Romaniei si ar imbunatati calificativele acordate tarii de agentiile de rating.
Una dintre implicatii ar putea fi ieftinirea finantarii pentru Romania, cu impact direct asupra finantarilor in valuta de care beneficiaza romanii.
Direct afectati de cresterea valorii euro vor fi romanii care au contractat credite in valuta. Deprecierea leului inseamna pentru debitori rate lunare mai mari cu circa 20%.
Deprecierea continua a leului este de asteptat insa sa se resimta in continuare in cresterea preturilor, in special ca urmare a majorarii costului produselor de import.
Analistii financiari spun ca este de asteptat ca nici in 2008 Romania sa nu atinga tinta de inflatie, de 3,8%, plus minus un punct procentual.
In timp ce exportatorii se bucura de slabiciunea leului pentru ca le cresc castigurile,