In perioada 20-26 ianuarie 2008, Romania marcheaza pentru a doua oara consecutiv, alaturi de toate celelalte tari europene, "Saptamina Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin"- o initiativa a Asociatiei Europene pentru Cancer Cervical (ECCA). Campania are ca scop educarea femeilor pentru prevenirea si tratarea cancerului de col uterin. Pentru a marca acest eveniment, ieri, la sediul Autoritatii de Sanatate Publica Braila a avut loc o conferinta de presa, la care au participat reprezentanti ai tuturor factorilor implicati in aceasta campanie.
"Aminteste-ti de testarea citologica si de vaccinare. Cancerul de col uterin poate fi prevenit". Aceasta este deviza campaniei menita sa aminteasca femeilor de toate virstele ca o boala grava si care este provocata de tipurile oncogenice ale papilomavirusului uman (HPV) poate fi combatuta prin testare citologica regulata (testul Papanicolau) si prin vaccinare. Campania se adreseaza deopotriva autoritatilor, care trebuie sa se implice mai mult in dezvoltarea unor programe medicale bine puse la punct pentru testarea eficienta a tuturor femeilor, prevenirea bolii, depistarea ei in stadii incipiente si tratarea pacientelor cu cancer de col uterin, dar si profesionistilor in domeniul sanatatii si publicului.
Prima Saptamina Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a avut loc in ianuarie 2007. Organizarea acestei prime saptamini de prevenire a cancerului de col uterin a reunit in Romania cel mai mare numar de parteneri (19 femei celebre) in comparatie cu celelalte tari din Europa unde a fost derulat acest proiect.
Anul acesta, organizatorii campaniei si-au propus sa transmita urmatoarele mesaje: cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale papilomavirusului uman (human papillomavirus sau HPV);
fiecare femeie activa sexual este supusa riscului de a contacta acest