Certurile nesfârşite dintre primari şi directorii şcolilor au ţinut pe loc investiţiile în şcoli. Cu toate că învăţământul doljean a reuşit să absoarbă 83% din banii alocaţi în 2007 prin patru hotărâri de guvern, sunt şi unităţi care nu au reuşit să cheltuiască nici un leu şi au dat banii înapoi.
Milioane de lei au venit de la guvern în 2007 pentru reparaţii, reabilitări, construirea de noi unităţi de învăţământ, săli de sport sau alte investiţii. În timp ce unii manageri de şcoli s-au grăbit să cheltuiască banii, pe alţii, din cauza certurilor cu primarii, Anul Nou i-a prins cu banii în conturi. Din cei 18.710.000 de lei alocaţi, şcolile doljene au reuşit să cheltuiască 16.126.000, restul de 2.584.000 întorcându-se la bugetul de stat. „Procentul de cheltuire a banilor pe toate hotărârile de guvern este de 83%, cel mai mare fiind pe ultima hotărâre, nr. 1285, când fondurile alocate au fost cheltuite în proporţie de 92%. Cele mai mari probleme au fost la cele patru şcoli de arte şi meserii şi campusuri, unde din cauza cadastrului şi a altor asemenea probleme nu au putut începe până acum lucrările“, a explicat Ersilia Oprescu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Autorităţile judeţene, mediatori între primari şi directori Principalul motiv pentru care unele unităţi de învăţământ a trebuit să dea înapoi banii l-a constituit neînţelegerile dintre primari şi directori. „Majoritatea şcolilor au reuşit să cheltuiască în 2007 toţi sau aproape toţi banii, dar au fost şi situaţii în care, din cauza certurilor dintre primari şi directori, nu au putut fi demarate lucrările. Un astfel de exemplu este la Şcoala Piscu Vechi, unde au fost returnaţi cei 150.000 de lei primiţi pentru reabilitare. Nici eu, nici cei de la prefectură şi Consiliul Judeţean Dolj nu am reuşit să îi facem pe director şi pe primar să lase neînţelegerile deoparte şi să r