Fuziunile şi achiziţiile vor deveni o sursă importantă de creştere a cotei de piaţă după finalizarea campaniei iniţiale de adeziuni. Piaţa fondurilor private de pensii obligatorii se pregăteşte, în următoarele luni, pentru primele achiziţii şi fuziuni. Grosul clienţilor a fost deja distribuit între administratori în perioada septembrie-ianuarie, când toţi salariaţii sub 35 de ani ar fi trebuit să opteze pentru un fond. De acum înainte, fuziunile şi achiziţiile v
Fuziunile şi achiziţiile vor deveni o sursă importantă de creştere a cotei de piaţă după finalizarea campaniei iniţiale de adeziuni.
Piaţa fondurilor private de pensii obligatorii se pregăteşte, în următoarele luni, pentru primele achiziţii şi fuziuni. Grosul clienţilor a fost deja distribuit între administratori în perioada septembrie-ianuarie, când toţi salariaţii sub 35 de ani ar fi trebuit să opteze pentru un fond. De acum înainte, fuziunile şi achiziţiile vor fi, cel mai probabil, cele care vor dicta schimbările în clasamentul celor mai mari fonduri private.
„Vom face cât de repede oferte pentru fondurile mici“, a declarat, pentru Capital, Crinu Andanuţ, directorul general al Allianz Pensii. „Putem estima că, până la sfârşitul anului, vom vedea mişcări de consolidare a pieţei, întrucât numărul de administratori este mult prea mare raportat la piaţa din România. Mulţi administratori vor renunţa la cei câţiva clienţi pe care au reuşit să îi atragă“, spune şi Radu Vasilescu, director general ING Fond de Pensii.
În Ungaria, piaţa pensiilor private a fost destul de agitată în primii ani de funcţionare. Din cele 60 fonduri de pensii autorizate, în prezent mai funcţionează doar 20. Din 1998 şi până în 2003, au existat 22 de preluări, însă portofoliile însumate nu au depăşit 10.000 de clienţi. Mare parte s-au